1 Mayıs 2008 Perşembe

deney(im)sel tasnif 02

tecrube edinme denebilecek surec 7 ye ayrilir:

1. körlük..

adi ustunde tecrube bu. ve bir seylerin yanlis gitmesi gerek. kör olarak baslarsaniz yola, tecrube edinmek hayli kolaylasir. yolunda gitmeyen birseyleri farkeder gibi olunca kapayin hemen gozlerinizi.. hayal gucunuzle bir bahane bulun simdi bu olmamasi gereken duruma. bitti.. atlattiniz. artik 2. asamaya dogru yol alabilirsiniz.

2.düşmek..

oncelikle, bu kelime cok guzel cagrisimlari oldugu icin asamanin adi olmaya uygun gorulmustur. gercek anlaminin yaninda daha ironik olan mecazi kullanim soz konusu bu asamada..
tecrube vucudun diger organlarinda da kalici hasar birakan bir sey. yani once gozler gormez olani, sonra kulak duymaz denileni, duysa da beyin bunu algilayamaz vs. vs.. yani zincirleme bir surec. kisi algilayamadigindan etrafini, sacmasapan seyler yapmaya baslar. hatta ne deniliyorsa onu yapar. gel der biri mesela, gitmemek gibi bir ihtimal aklina gelmez bu safin.. giderek duser yakin cevresinin nazarinda. ki algisi da dusuktur. dusmustur iste birey gittikce de vahimlesir durum..


3.carpmak..

dus dus nereye kadar.. elbet kafani bir yerlere vuracaksin, mecbursun. dua et bu vurus sert olmasin. bir arkadasin hazir bulunsun misal.. ya da hazirla kendini "bir gun carpabilirim sert kayalara bu hayat boyle gitmez" diye dusun.
bu asama, ilk iki asamaya oranla daha kisa surse de etkileri uzun surelidir. diger asamalara temel hazirlar.


4.baston..

bir yerlere tosladin, ya da biri birsey atti kendini cekmene firsat birakmadan.. en akillica cozum eline bir baston alip , bastonla yurumektir. daha dikkatli olursun yolda belde, onune bakarsin sadece.yeri gelir bastonla savunursun kendini.. bastonla/degnekle ya da birisiyle yurumek yapayalniz yurumekten daha guvenlidir cunku.

5.iyilesme..
bir zaman sonra yuruyusun duzelir.. elbet duzelir bir seyler zamanla..zaten yuruyusun duzelmese, algilayisin duzelir. hayata bakisin yere basmaya baslar yeniden bastona ihtiyac duymadan.. bastonlu donemden iyilesme donemine gecis kisinin bunyesine, yasina, ortamin nemine bagli olarak degisir. körlükle ve kalp yorgunluguyla dogru, bastonun saglamligiyla ters orantili bir surec.. yalniz, hasta iyilestim diye sevinmemelidir. zira iki level daha vardir demonun bitmesine..

6.normallesme..

kisi artik normal yasantisina geri donmustur. gozleri iyi gorur, yere saglam basar. dusmez kolay kolay, onune bakarak yurur; cunku yurumeyi ogrenmistir(/ogretilmisitir ya da kim bilir). algisi da saglamdir. duyulari cakralari falan filan hepsi de aciktir. kisi kafasini yalniz gunluk hadiselere yormaktadir. mesela aksam ne yiyecegini dusunmektedir gunun yuzde sekseninde. canini genelde memleket meseleleri sikmaktadir. bunun disinda global isinma, penguenlerin hali, delik ozon da kafasina takilmaktadir. lakin, fazla sevinmemelidir hasta ohh tuzum kuru diye.. cunku bu körlük genetiktir, nuksedebilir.

7.unutus..(nisyan)
tehlikeli olabilir. cekilen acilar, o karanlik unutulmamalidir hic degilse. cektirenler unutulabilir. onlari unutmamak/unutturmamak, anilara saygi gibi seyler sacmadir, fazladir; soz konusu insan hayatidir, kalp sagligidir..

1 yorum:

something dedi ki...

bu yazı harika olmuş...
bence bu yazılanlar karşına çıkmalı.harfler...sözcükler...cümleler...